Vážení zákazníci, pokud jste mimo ČR, stačí si přepnout měnu a můžete u nás nakupovat i v euro. Doprava ZDARMA při nákupu nad 2000 Kč, pro zásilky do ČR. Platí i pro zásilky do SR, ale pouze přes zásilkovnu. Děkujeme za podporu naší práce. Vaše Dary Země.
Zákaznická podpora:605567386info@daryzeme.eu

Proč jíst za studena lisované jedlé oleje?

jedle oleje

Trocha historie

Lisování olejů provází lidstvo už celá tisíciletí. Olivy se lisovaly už před 8 tisíci lety. Staří Římané rozlišovali pět kvalitativních úrovní olivového oleje. Olej z černého kmínu byl velmi ceněn ve starověkém Egyptě a ten za studena lisovaný byl označován jako Faraonovo zlato. Indická ajurvéda popisuje blahodárné účinky za studena lisovaných olejů už před více než třemi tisíci lety. Právě v systému ajurvédy je velmi podrobně propracován systém využití olejů pro lidské zdraví, ať už je zařazen do jídelníčku nebo formou olejových masáží a olejových výplachů například ústní dutiny.

 Ačárja Balkrišna v knize Ajurvéda píše: “ Účinky oleje jsou poněkud zvláštní, zatímco hubeným a chřadnoucím osobám umožňuje získat znovu ztracenou váhu, obézním osobám pomáhá naopak zhubnout. Protože je tato substance tekutá, proniká snadno tělesnými kanálky (šrotas). Kanálky hubeného člověka jsou stažené nebo scvrklé. Olej díky rozrývajícím a stimulujícím vlastnostem vstupuje do těchto kanálků a otvírá je. Dochází k rozšíření kanálků a potrava může vyživovat tělo, což odstraňuje vyhublost a tělesnou sešlost. U obézních osob olej díky své jemné struktuře proniká rovněž do kanálků a redukuje tuk uložený v kanálcích kolem nich. Moderní lékařská věda oceňuje mastné nenasycené kyseliny, neboť neškodí obézním osobám ani pacientům s cukrovkou nebo kardiovaskulárními problémy.”

Každodenní využití olejů

Pokud zařadíme do svého jídelníčku za studena lisované oleje dodáme tělu mnoho důležitých látek. Také je třeba zmínit, že oleje Dary Země jsou v bio kvalitě, tedy prakticky v kvalitě, která je pro tělo jednoznačně vynikající. Právě díky bio kvalitě je velká většina těchto olejů zásadotvorná pro tělo.

Ideální je naučit se používat oleje do polévek, na saláty, do kaší, jogurtů, na dezerty či naopak třeba těstoviny, k pečeným pokrmům a to v každodenním režimu. V podstatě tak, jako když použijete do pokrmů koření či sůl. Já sama využívám oleje Dary Země již několik let a můžu říci, že jsem byla příjemně překvapená, když jsem absolvovala test ohledně mého zdraví a vyšlo najevo, že mám nadprůměrně více omega 3 mastných kyselin než je u nás běžné. (K tomu podotýkám, že mořské ryby a ani rybí tuk nejím). Tyto hodnoty mám z olejů. Chvíli mi trvalo, než jsem si je pravidelně zařadila do jídelníčku, ale teď už si bez olejů nedokážu své vaření představit .

Doporučuji používat vícero olejů, ideálně 3 - 4, které kombinujeme podle nálady a počasí. Osvědčilo se mi používat dlouhodobě sezamový, avokádový, dýňový a k tomu přidávám nějaký více kořeněný či s bylinami. Například koriandrový nebo bazalkový. K pokrmům na sladko využívám převážně mandlový a višňový olej. Svoje místo má třeba i skořicový k perníkům nebo švestkový. Takové oleje přidávám běžně do kaší, jogurtů nebo tvarohů. V létě více do ovocných salátů.  Ten, kdo se chce zbavit cukru v jídelníčku, může právě díky těmto olejům své tělo ošidit. Ideálním šidítkem je lískooříškový olej, který chutí a i vůní připomíná Nutelu. Vy snižujete přísun cukru a tělíčko je spokojené, protože dostane tu správnou výživu a vy hubnete. Nebo naopak své tělo posilujete, podle vašeho typu.

Prevence proti nachlazení

Řadu olejů můžeme používat jako prevenci především při nachlazení nebo při různém oslabení organismu. Ideální jsou v tomto případě dva oleje a to grepový olej a rakytníkový olej. Dodají organismu mnoho prospěšných látek.

Při nachlazení můžeme také použít tymiánový olej ve formě zábalu na hruď.

Pro zvířecí miláčky

Některé oleje se doporučují i pro zařazení do jídelníčku psům. Zvláště ceněný je lněný olej, který pejskovi může dodat potřebné látky. Denní dávkování se většinou doporučuje 5ml na 15 kg váhy psa. Pro krásnou srst  je ideální olej z pšeničných klíčků, kdy je dávkování na 5 kg hmotnosti 1 kapka denně. Další využití má olej z ostropestřce a také pupalkový olej při kožních problémech a alergiích. Oleje se ideálně míchají s krmivem.

Slovo závěrem

Oleje nás provázely po staletí a tisíciletí. Je to vynikající zdroj pro zdravé tělo potřebných látek a vitamínů. Je vhodný pro všechny věkové kategorie i pro ty, co chtějí zhubnout a i pro ty, co potřebují přibrat a posílit svoje tělo.

Přeji vám příjemné objevování barevného světa jedlých olejů.  Naši předci přirozeně využívali úžasné vlastnosti olejů. Tak ať i vám chutnají tyto lahodné pochutiny.

Text: Michaela Stanislavová