Vážení zákazníci, pokud jste mimo ČR, stačí si přepnout měnu a můžete u nás nakupovat i v euro. Doprava ZDARMA při nákupu nad 2000 Kč, pro zásilky do ČR. Platí i pro zásilky do SR, ale pouze přes zásilkovnu. Děkujeme za podporu naší práce. Vaše Dary Země.
Zákaznická podpora:605567386info@daryzeme.eu

Jarní detoxikace

„Nejprostší věci v životě jsou těmi nejzvláštnějšími. Nech je, ať se projeví.“ 
                                                                                                                        Paulo Coelho

 

Slunce už nám opět hřeje a začínáme se probouzet s novou energií do jara. S jarem mnoho z nás doma uklízí a na jaře je také ideální čas i na úklid v našem organismu. Po zimě jsme mnohdy už dost vyčerpání, a proto vítáme slunce a těšíme se z prvních jarních paprsků. Stačí nám patnáct minut denně k potřebné dávce vitamínu D.

Podle tradiční čínské medicíny jsou v dubnu nejohroženějším orgánem játra. Je dobré, když se v tomto období nerozčilujete a nehněváte. Dopřejte také svému organismu klid, když si o to samo tělo říká a nepřepínejte se. Sbírejte síly, protože je potom využíváte po celý zbytek roku. Ne nadarmo začíná astrologický rok jarním znamením berana.

 

Oleje proti virózám

02_bears-garlic-292346_1920

V přírodě již nacházíme první zelené bylinky, které můžeme přidávat do salátů. Naši předci věděli, že jarní bylinky jako je třeba medvědí česnek je výbornou bylinou na posílení organismu před chřipkami a virózami a proto z něj připravovali polévky a přidávali jej do salátů. Můžete využít i olej z medvědího česneku. Čistí ledviny a krev, je močopudný a léčí záněty v ústní dutině a proto je to důležitá jarní bylina, kterou potřebujeme právě v tomto období. Tip: Stačí přidat pár kapek do jakékoliv zeleninové polévky. 

Podobné můžete využít i olej z česneku setého, který obsahuje sloučeniny síry, vitamíny  A ,D, B, jód a minerální látky. Obsahuje látku allicín, která má mimořádně silný protivirový, protibakteriální a protiplísňový účinek. Posiluje náš vnitřní oheň a dodává odvahu i sílu k překonání nemoci, zahřívá tělo i duši. Tip: Můžete přidat pár kapek třeba na zapečenou zeleninu, těstoviny a brambory.

Všechny cibulovité a česnekové rostliny jako je česnek setý, česnek medvědí, cibule kuchyňská a zimní, pažitka i pórek jsou výbornými léky při nachlazení a chřipce, díky svému zahřívacímu účinku a díky obsahu allicínu, který posiluje vlastní obranné síly těla proti virům.

 

Oleje na pročištění krve a jater

03_milk-thistle-4015706_960_720

Na jaře doporučujeme také pít pročišťovací čaje a hořké byliny podporující játra jako je například pampeliška, kopřiva, přeslička, vřes, černý bez, šípek, měsíček. Můžete využít i pupeny rostlin a keřů, například rakytníku, maliníku, šípku a černého bezu. Pupeny mají v sobě velkou vnitřní sílu a sbíráme jich vždy jen menší množství s ohledem na celou rostlinu.

Pokud nemáte trpělivost na vaření čajů, můžete využít například olej z perilly čínské, což je prakticky asijská kopřiva, která má hodně podobné účinky jako kopřiva dvoudomá. Má protizánětlivé účinky, obsahuje kyselinu pantotenovou, vitamíny A, B, C, K, nenasycené mastné kyseliny a Omega 3 mastné kyseliny. Pomáhá likvidovat plísně v organismu, čistí krev a uvolňuje histamin. V tradiční čínské medicíně ji také využívají při léčbě astmatu.

Na posílení jater můžete využít ostropestřecový olej. Výborně pročišťuje játra a podle staré legendy, název byliny Ostropestřec mariánský, vznikl podle bílých skvrn na listech, které se objevily z mléka Panny Marie. Tip: Opět jej můžete přidávat do jarních salátů a na zapečenou zeleninu.

 

 

Detoxikace ústní dutiny

04_pumpkin-2989569_1920

Očistu pomocí léčivých olejů doporučujeme během celého roku, nejenom na jaře. Po staletí byly léčivé účinky olejů využívány jako lék zejména v Indii a léčebném systému ajurvédy.

Nejjednodušším způsobem využití léčivých účinků jsou výplachy ústní dutiny. Olejové výplachy úst se využívají pro své léčivé účinky, ale i jako prevence. Více se o tom dočtete například v knize Detoxikace léčivými oleji od Davida Freje a Jiřího Kuchaře.

Ideální je provádět výplach úst nalačno hned po ránu. Do úst dáme 1 polévkovou lžíci například dýňového oleje, přibližně 15 minut olej převalujeme v ústech a potom vyplivneme (ideálně do záchodu). Na posílení jater je vhodné vyplachovat ústa olejem z Ostropestřce mariánského v kombinaci s dýňovým olejem. Doporučuji si na začátku zkusit kratší dobu, třeba 5 minut a postupně čas prodlužovat. Může se vám navalovat nebo můžete mít tendenci olej polknout a je třeba při tom zůstat v klidu a soustředit se na Váš záměr.

Na vyplachování ústní dutiny se výborně hodí i sezamový olej a olivový olej. Po vyplachování můžete zhruba za 5 minut lehce vypláchnout ústa vodou. Nedoporučuje se hned jíst nebo čistit si zuby. V ústní dutině se totiž tímto procesem nastartuje množství obranných látek, které bychom jídlem nebo zubní pastou opět spláchli.

Pokud vytrváte a olejové výplachy dutiny ústní budete provádět déle než týden, můžete na sobě pocítit příliv energie a budete se určitě cítit lépe.

 

Detoxikace nohou

Na nohou máme nespočet nervových zakončení a koupel nohou je ideálním prostředkem k odstranění toxinů z těla. Koupelí můžete i absorbovat minerály, které tělu chybějí. Výborně k tomu účelu funguje epsomská sůl. Koupel se hodí ideálně večer, kdy už si neplánujete žádnou další aktivitu. Potřebujete přiměřeně teplou vodu, hrubou mořskou sůl 60g, Epsomskou sůl 30g, jedlou sodu 10g, esenciální olej (třeba levandule) nebo dle pocitu pár kapek jiného esenciálního oleje a lžíci olivovového oleje.

Epsomská sůl (síran hořečnatý, hořká sůl) je významnou součástí mořské vody i některých minerálních vod. Koupel s epsomskou solí je příjemný a jednoduchý způsob, jak jednoduše doplnit hladinu hořčíku. Mořská sůl odvádí z těla škodliviny i cizí energie, jedlá soda pročišťuje, levandule Vás uklidní a olivový olej příjemně povzbudí vaši pokožku. 

Koupel nechte působit maximálně 20 minut a poté nohy lehce osušte, dejte si ponožky a pijte bylinkový čaj nebo teplou vodu s citrónem.