Vážení zákazníci, pokud jste mimo ČR, stačí si přepnout měnu a můžete u nás nakupovat i v euro. Doprava ZDARMA při nákupu nad 2000 Kč, pro zásilky do ČR. Platí i pro zásilky do SR, ale pouze přes zásilkovnu. Děkujeme za podporu naší práce. Vaše Dary Země.
Zákaznická podpora:605567386info@daryzeme.eu

Květové vody

 kvetovody

Květové vody, jinak nazývané též hydroláty nebo hydrosoly, jsou aromatické vody, které vznikají při destilaci siličnatých rostlin. Během destilace vodní párou se oddělují látky rozpustné v tucích (éterické oleje) a látky rozpustné ve vodě, které do vody přecházejí. Vzniká tak “aktivní voda”, bohatá na bioaktivní látky z té které rostliny.

K dostání zde: Květové vody

Jsou mnohem jemnější v účincích než éterické oleje, používají se přímo na pokožku a není třeba je dále ředit. Mohou se používat ve spreji, na obklady nebo místo pleťové vody, přidávají se do základů krémů či gelů, do vody k inhalaci, do koupele, zvlhčovačů vzduchu. Vhodné jsou všude tam, kde není praktické nebo žádoucí použít olej, případně alkohol. Vytvářejí na pokožce aktivní hydratační ochrannou vrstvu se zjemňujícími, zklidňujícími a léčivými účinky. Hodí se pro všechny druhy pletí včetně poškozené, podrážděné a citlivé, počínaje spáleninami od slunce, vysušené pokožky vlivem prostředí až po péči o kojence a malé děti.

Spektrum vůní se u hydrolátů mění a odpovídá složení bioaktivních látek, které jsou v něm rozpuštěné. Některé voní jako éterický olej a příslušná rostlina, některé voní málo a jiné zase sladce jako vody z pomerančových květů nebo růže. Obecně jsou květové vody na vzhled čiré, někdy se slabým matem, který může být barvou od růžové do modré podle destilované rostliny.

Hydroláty se mezi sebou mohou míchat podobně jako éterické oleje. Svojí jemnou energií se dají přirovnat k homeopatickým lékům, kdy „paměť“ a kvalita vody mají vliv na výsledný efekt. Působí rovněž energeticky, podobně jako Bachovy esence. Většina komerčních „květových vod“ jsou pouze syntetické parfémované vody nebo v lepším případě alkoholové směsi, kdy se éterické oleje rozmíchávají do vody pomocí emulgátorů.

Často se termín zaměňuje s „toaletní vodou“, které jsou ovšem alkoholové a pro pokožku nevhodné. Někdy se i do pravých květových vod přidává alkohol kvůli jejich konzervaci, což zcela mění jejich povahu a terapeutickou hodnotu. Květové vody Dary Země jsou pravé čisté hydroláty v BIO kvalitě, tedy získané z rostlin, které byly pěstovány ekologickým způsobem bez použití chemických hnojiv a postřiků. Neobsahují alkohol, žádná rozpouštědla, barviva, parfémy či éterické oleje.

Naše květové vody dodáváme v luxusních lahvičkách z tmavě fialového skla. Fialové sklo pomáhá uchovat jejich kvalitu a zvyšuje bioaktivitu květové vody.

Doporučené způsoby použití:

jako osvěžující sprej nebo obklad či pouze k potření pokožky, jako přídavek do krémů, gelů a pleťových mlék podle specifického účinku na pokožku, k hojení poškozené nebo podrážděné pokožky k čištění a tonizaci pleti (působí adstringentně), k terapeutické koupeli (pár sklenek hydrolátu na vanu), k napařování obličeje a inhalacím buď neředěný nebo smíchaný s vodou podle požadovaného účinku, jako přírodní ochucovadlo ke kulinářským účelům, k rychlému tření postižených míst (smícháme s alkoholem s poměru 4:1 a získáme směs podobnou tinktuře), k terapeutickým účelům, vhodné rovněž při péči o těhotné, kojence a seniory, k provonění prádla či prostírání (nezanechává skvrny), k péči o domácí mazlíčky, kteří jsou na silné vůně příliš citliví, k jemné dezinfekci rukou a pokožky, v péči o vlasy, jako ústní voda k dezinfekci ústní dutiny a ke kloktání

 

Květová voda – Růže

ruze

Jedna z nejoblíbenějších a z hlediska historie užívání také nejstarších květových vod je považovaná za důležité pleťové tonikum, které pokožku hydratuje a harmonizuje.  Má  zklidňující, zchlazující a mírně antiseptické účinky. Hodí se pro suchou, citlivou a delikátní pokožku. Účinně regeneruje zralou pleť, které navrací svěžest a vitalitu.

Zlepšuje některé druhy dermatitidy a v obkladech pomáhá na podrážděné oči. Využívá se na kloktání při zápalech či zánětech v krku. Pomáhá v těhotenství při dýchacích potížích, nočním pocení a při výtocích formou sedací koupele. Je nejoblíbenějším hydrolátem, který osvěžuje a posiluje maminky při porodu.

Květová voda z růže výborně harmonizuje psychiku a hormonální systém, působí antidepresivně a dodává sílu být ženou a matkou. Stabilizuje emoce a ulevuje při zármutku. Zmírňuje pocity strachu, navozuje kouzlo okamžiku a romantické představy.

Je výborná na čištění a osvěžení pleti či fixaci make-upu. Vyrovnává PH, hydratuje a zpevňuje pleť. Omezuje vznik vrásek. Působí protizánětlivě a hojivě. Pomáhá při akné, po slunění, holení nebo jakémkoli podráždění pokožky. Je ideální jako regenerující obklad na oteklé, unavené nebo podrážděné oči. Urychluje hojení drobných ranek.

K dostání zde: Květová voda - Růže

 

Květová voda – Neroli

neroli

Velmi známý a nesmírně příjemně vonící hydrolát z pomerančových květů má zklidňující, harmonizující a povznášející účinky. Po staletí je využíván v kosmetické péči jako hydratační a omlazující prostředek, který pleti dodává svěžest a působí jako přírodní parfém. Voda z pomerančových květů je mírně adstringentní a hodí se pro všechny typy pletí včetně nečisté a zralé. Velmi prospěšná při podrážděné a zarudlé pokožce.

Sladká vůně vody z pomerančových květů má antidepresivní účinky, zmírňuje stres, napětí a pocity úzkosti. Regeneruje kožní buňky-omlazující účinek. Citlivé pokožce dodává energii a vitalitu. Čistí, osvěžuje a podporuje regeneraci pleti. Vynikající pro osvěžující obklady na cestách. Usnadňuje rozčesávání vlasů, regeneruje vlasovou pokožku. Zklidňuje pokožku po holení a depilaci.

Pomáhá při abstinenčních příznacích, ačkoliv mechanismus tohoto působení dosud nebyl objeven. Je účinná proti melancholii a náladovosti, působí afrodiziakálně. Velice rychle zklidňuje hysterii u dospělých i dětí, pomáhá při hyperaktivitě. Pozitivně působí na psychiku, napomáhá koncentraci.

K dostání zde: Květová voda - Neroli

 

Květová voda – Levandule

levandule

Nejznámější a nejužívanější květová voda se používá pro zklidnění, zchlazení a hojení podrážděné nebo poškozené pokožky. Využívá se k léčbě ekzémů, osvěžuje a zchlazuje při přehřátí, pomáhá při spáleninách od slunce či větru. Obklady z levandulové vody pomáhají snižovat horečku, působí proti bolestem hlavy a migrénám. Osvěžení sprejem snižuje stres a návaly horkosti.

Vhodná je jako tonikum pro všechny typy pletí a jako účinná dezinfekční a hojivá voda po holení či depilaci. Využívá se na oplachování při vaginálních infekcích. Hodí se na ošetření kojenecké pokožky, k jemné dezinfekci oděrek, k inhalacím při dýchacích infekcí. Přidává se do koupele a ve směsi s heřmánkovým hydrolátem pomáhá při opruzeninách a nespavosti. Ulevuje při těhotenské nevolnosti, bolestech a křečích, je účinná na hojivé obklady hráze bezprostředně po porodu, používá se jako osvěžující sprej během první doby porodní.

K dostání zde: Květová voda - Levandule 

 

Květová voda – Heřmánek

hermanek

Jemně vonící heřmánková voda pomáhá hojení poškozené pokožky, zmírňuje záněty a také otoky, jimi způsobené. Je vhodná zejména k ošetření zánětlivé a podrážděné pokožky nebo erytému, zmírňuje svědivost, v obkladech je výborná na suché podrážděné oči a oční záněty. Je adstringentní, výborně se hodí k odličování, čištění a tonizaci pleti.

Jako inhalace pomáhá při nosním kataru a ke zmírnění otoku nosní sliznice. Obklady nebo osvěžení sprejem pomáhají při migrénách, stresu a výbušnosti. V sedacích koupelích ulevuje při vaginálních výtocích. Ulevuje při těhotenské nevolnosti, křečích, bolestech a při dýchacích potížích. Zmírňuje noční pocení, v sedací koupeli pomáhá při hemoroidech. Ve spreji pak osvěžuje a ulevuje při porodu.

Heřmánková voda je hydrolát první volby pro novorozence a kojence. Je bezpečný pro použití hned po porodu, přidává se do koupelí nebo se stříká do postýlky pro lepší spánek. Pomáhá hojit opruzeniny, ulevuje při kolice, zklidňuje před spaním. Jemný a bezpečný na vtírání do dásní při prořezávání zoubků. Zmírňuje nervozitu a návaly vzteku.

K dostání zde:  Květová voda - Heřmánek