Vážení zákazníci, pokud jste mimo ČR, stačí si přepnout měnu a můžete u nás nakupovat i v euro. Doprava ZDARMA při nákupu nad 2000 Kč, pro zásilky do ČR. Platí i pro zásilky do SR, ale pouze přes zásilkovnu. Děkujeme za podporu naší práce. Vaše Dary Země.
Zákaznická podpora:605567386info@daryzeme.eu

Příkrmy

První měsíce života Vašeho miminka jsou často objevnou plavbou, která už nikdy neskončí. Prochází nekonečnou řadou procesů, poznání, vjemů, imunizace, vytváří si návyky a postoje, které s ním půjdou životem dál. Je to období velkého objevování, učení se, pokusů i omylů.

Strava dítěte do 3 let je velice důležitá, protože utváří balíček zdraví, ze kterého bude čerpat po celý svůj život.

Imunitní systém batolat se postupně vyvíjí. De facto se jedná o odpověď organismu na vnější faktory, čímž se jeho obranyschopnost neustále posiluje. I jídlo, které dítě jí, podporuje přirozenou obranu a  pomáhá efektivně čelit mnohým nemocem.


 Jako rodiče můžete podpořit imunitní systém i kvalitní a vyváženou stravou. 


 
Jak s příkrmy začít?
To se bezesporu liší v rámci výživových doporučení v každé zemi. My se společně podíváme na to, co je vhodné právě pro naše podnebné pásmo.
 
První měsíce po porodu by mělo být miminko ideálně plně kojené, zhruba až do doby, kdy se mu prořeže první zoubek. To je jedna ze známek zralosti trávicí soustavy dítěte k postupnému přechodu na pevnou stravu. Zpravidla je to období mezi 5. - 9. měsícem.
 
Příkrmy, které nabízíme, dítě postupně zvykají na nové chutě i konzistence. Nespěchejte, trpělivě nabízejte, dítě ochutnává a někdy opravdu trvá, než-li přijme novou chuť či konzistenci.
 
Z počátku zavádění příkrmů se opravdu nejedná o plnohodnotnou náhražku jídla či porce, dítě ochutnává, hraje si s jazykem s ochutnávaným soustem a často ho vysouvá z pusinky ven. Je to taková degustační hra, která vyžaduje notnou dávku trpělivosti.

 

Kdy začít přikrmovat a co je vhodné?
Je-li dítě plně kojené, začneme s příkrmy ideálně po ukončeném 6. měsíci. Známkou vyzrálosti trávící soustavy je prořezání se prvního zoubku, zájem a touha dítěte po jídle.
 
Je-li dítě na náhradním mléku, začíná se s příkrmy již o něco dříve.
 
Nemá smysl dítě do jídla nutit, buďte trpěliví a zkoušejte postupně po malých dávkách každý den ve stejnou dobu nabízet nějaké počáteční zeleninové pyré. Věřte, že časem začnou jíst všechny děti a ne každý má jako prioritu ve svém životě jídlo.
 
Pokud bude dítě kojené, dostává opravdu plnohodnotnou dávku živin skrze mateřské mléko. Nehledě na to, že aktivita slinné amylázy je u novorozenců a kojenců poměrně nízká, takže pravidelný přísun obilovin – sušenek, křupek, kaší, pečiva atd. může být problémem v rámci zažívacího diskomfortu.

 

Správné načasování
Začněte s prvními příkrmy tak, abyste vy i dítě byli v klidu a měli na jídlo dostatek času. To znamená ideálně každý den ve stejný čas, kdy zpomalíte a užijete si jídlo jako takové. Může to být třeba doba kolem oběda.Tento rituál, kdy je dítě i maminka v klidu, je pro dítě poměrně důležitý.
 
Jakékoli rituály a opakování jsou pro malé děti takové ostrůvky bezpečí.
 
Sami poznáte, že až trošku povyrostou, bude se návyk opakování projevovat i v rámci vyprávění pohádek, kdy si oblíbí 1 a budou ji vyžadovat po nějaký čas stále dokola. I pohádky jsou jakousi výživou pro dětskou duši….ale k těm se teprve dostanete.

 

Jakou zeleninou tedy začít?
Začněte s mrkví, dýní, pastiňákem, cuketou, fenyklem či batáty – jsou to sladké zeleniny, které dětem chutnají, protože i mateřské mléko je přirozeně nasládlé. Pokud dítě nejeví zájem o zeleninové pyré, je možné je promíchat s mateřským mlékem.
Postupně přidávejte jáhly, quinou, občas rýži.  Jakmile si dítě zvykne na chuť jednotlivé potraviny, zařazujte další. Pohanka je obilovina, která pro kojence určitě vhodná není.
 
Je vhodné zařazovat vždy novou potravinu po cca 3 dnech, abychom měli prostor vypozorovat případné alergické projevy.
 
Kolem 8. - 9. měsíce postupně přidáváme brokolici, cibuli, petržel, květák, kedlubnu, řepu, hrášek, atd. Od ukončeného 9. měsíce můžeme zařazovat i malé množství luštěniny – nejlépe stravitelná bude dobře propraná a namočená červená čočka a v další fázi i cizrna. Vaříme vždy s kouskem mořské řasy a bylinkou proti nadýmání ( majoránka, bazalka, libeček, atd.)

 

Jakým způsobem zeleninu připravovat?
Ideální úpravou je povaření cca 10 - 15 minut v nesolené vodě nebo v páře. Jakmile je zelenina měkká, vše propasírujeme a zakápneme čajovou lžičkou kvalitního oleje.  Zvýšíme tím využitelnost vitaminů rozpustných v tucích.
 
Jaké oleje jsou vhodné? Já osobně pro začátek příkrmů ráda doporučuji olej mandlový, ale VELMI záleží na technologické úpravě a kvalitě oleje jako takového. Určitě je možné zařadit i kvalitní slunečnicový, dýňový, makový, olivový, konopný či rýžový. Ovšem nemám na mysli oleje rafinované, které ztrácí svou biologickou hodnotu.

 


 
Ovoce
Zařazujeme ovoce tuzemské a teprve po tom, co si dítě zvykne na chuť zeleniny a obiloviny.
Ideální úprava pro dětský trávící systém je opět dušení či vaření v páře. Pro dětský trávicí systém je ovoce vhodnější tepelně upravené, protože se lépe tráví a nezatěžuje tolik slinivku.
 
Pitný režim
V 6 - 7 měsících je hlavním zdrojem tekutin mateřské mléko, ve 12-14 měsících je dítě na pevné stravě a mateřské mléko už by mělo sloužit spíše jako doplněk. V tuto chvíli už běžně zařazujeme k pití kvalitní kojeneckou vodu, čaj Bancha, šípkový, heřmánkový, slabý mateřídouškový, atd.
 
Vejce
Z hlediska výživy jsou vysoce kvalitní bílkovinou, ale vzhledem k riziku výskytu alergií se vejce doporučuje zařazovat až po druhém roce života. Spíše je zařazujeme v zimním období a jako zpestření jídelníčku.
 
Maso
Doporučuje se začínat masem králičím, telecím, kvalitním kuřecím v bio kvalitě, stačí v malém množství (20 g masa na 200 g příkrm zpočátku třeba 1x týdně) nebo ideálně v podobě vývarů do polévek.
 
Ryby
Jestliže se jedná o kvalitní zdroj a čerstvou rybu, můžeme ji do jídelníčku zařazovat po prvním roce života. Ale je to velice individuální, s rybou začínáme pomalu a opatrně, protože to může být potenciální alergen. 
 
Ořechy
Jsou také skupinou, která může vyvolat alergie, proto se s nimi začíná velmi opatrně. Nejideálnější volbou budou bezesporu mandle, které jsou velmi dobrým zdrojem minerálních látek i vitaminů. Poměrně vhodnou formou by byla rostlinná mléka.
 
 Jak na jejich přípravu? 
 Namočte ořechy na pár hodin do čisté filtrované vody, poté je s čistou vodou rozmixujte do hladka a přeceďte přes plátýnko. U straších dětí   můžete s mandlemi namočit 1 ks datle a rozmixovat společně s ořechy.
 

 

Strava dítěte do jednoho roku:

  • Bez soli!
  • Bez cukru!
  • Bez koření!

 

Autorka: Petra Smolíková - zakladatelka SAWA centra a lektorka Školy klinické naturopatie

H-0739

já

Celý svůj život se zajímám o stravu a zdraví člověka jako celku. Pětileté studium výživy na lékařské fakultě mi dalo dobrý základ,co se týče teorie. Praxe mne ale dnes a denně ujišťuje o tom, že tělo každého z nás je unikát, a tak je k němu potřeba také přistupovat. Již 15 let se věnuji individuálnímu poradenství v oblasti výživy, přednáškám, kurzům či tématickým víkendům. V rámci postgraduálního vzdělávání jsem lektorem kurzů dětské obezitologie, a vzhledem k mým 3 dětem jsou pro mne i témata zdraví dětí poměrně zásadní. Díky studiu fytoterapie jsem se dostala k možnostem léčby naturopatickou cestou a jsem za tuto etapu velmi vděčná, protože přináší velmi funkční směr.
Sama ráda objevuji nové možnosti a velkou výzvou je pro mne probudit v člověku jeho vlastní aktivitu věci měnit, a to nejenom v oblasti stravování, ale i při práci s námi samotnými, našim nastavením mysli a naučenými vzorci chování, které nás často drží v začarovaném kole. Všechny tyto poznatky mne dovedly k založení SAWA centra, kde se při práci s lidmi snažíme tyto důležité aspekty našeho zdraví a života propojovat.