Vážení zákazníci, pokud jste mimo ČR, stačí si přepnout měnu a můžete u nás nakupovat i v euro. Doprava ZDARMA při nákupu nad 2000 Kč, pro zásilky do ČR. Platí i pro zásilky do SR, ale pouze přes zásilkovnu. Děkujeme za podporu naší práce. Vaše Dary Země.
Zákaznická podpora:605567386info@daryzeme.eu

Kosmetické oleje I. - využití a kvalita

„My ženy potřebujeme krásu, aby nás muži milovali, a hloupost, abychom milovaly my je.“ 
                                                                                                                         Coco Chanel
 

kosmeticke ol2

My věříme, že jen čisté přírodní suroviny a z nich s láskou vytvořená kosmetika, má příznivý vliv na člověka. Právě čistá přírodní kosmetika může účinně pleť vyživovat a regenerovat.

Pojďme si říct něco málo o různých kvalitách kosmetických olejů.

 

Základní rozlišení kosmetických olejů

Kosmetické oleje se dají rozdělit do dvou základních kategorií. Do první spadají oleje, které se prodávají samostatně bez přidání dalších látek nebo slouží jako surovina k dalšímu zpracování. A do druhé patří oleje, které jsou směsí několika olejů s přidáním éterických olejů.

Od okamžiku, kdy se člověk začal starat o svou pleť, byly kosmetické oleje zcela přirozeným prostředkem – svým obsahem vitamínů, minerálů a dalších bioaktivních látek získaných lisováním z různých rostlin a jejich plodů. Oleje obsahují cenné a někdy i nenahraditelné látky, které pomáhají udržet pleť mladou a krásnou díky vitamínům, minerálům a stopovým prvkům.

Díky svým specifickým vlastnostem dokáží oleje velmi dobře prostupovat pokožkou až k její zárodečné vrstvě a tím ji perfektně vyživovat. Oleje tak rapidně zpomalují proces stárnutí pokožky a působí proti tvorbě vrásek, udržují ji vláčnou, pružnou a stimulují její regenerační a hydratační schopnosti tím, že ji chrání před účinky vnějšího prostředí. Velice rychle se vstřebávají, jsou vhodné pro všechny typy pleti a nezanechávají pocit mastnoty.

Čisté kosmetické oleje jsou odjakživa základem špičkových krémů a pochopitelně je dokáží i nahradit, když víte, jak s nimi nakládat.

 

Obecná kritéria kvality kosmetických olejů

Nejdůležitějším kritériem u všech typů olejů je jejich kvalita, která je určována podle toho, jakým způsobem byla plodina pěstována a po sklizni zpracována. Momentálně jsou na trhu v EU k dostání oleje v těchto kvalitách:

  • Rafinované oleje. Zde plodina pěstována běžným způsobem s použitím chemických hnojiv. Olej byl po vylisování tepelně upraven. Obsah účinných složek v oleji  je 15-30%. Tyto oleje používá do svých kosmetických výrobků kolem 50% firem. Olej je bez barvy a vůně, jedinou výhodou je dlouhá trvanlivost více než 24 měsíců.
  • Oleje lisované za studena. Tady je plodina pěstována běžným způsobem s použitím chemických hnojiv. Olej je pouze mechanicky lisován, obsah účinných složek v něm obsažených je 60-70%. Tyto oleje používá do svých kosmetických výrobků kolem 30% firem. Olej má původní barvu a vůní. Trvanlivost odpovídá hodnotě obsaženého vitamínu E, tedy většinou 9-15 měsíců.
  • Oleje lisované za studena BIO. Zde je plodina pěstována organicky s použitím přírodních hnojiv Olej je pouze mechanicky lisován. Obsah účinných složek  v oleji je 80-90%. Tyto oleje používá do svých kosmetických výrobků kolem 15% firem. Olej má původní barvu a s výrazný buket vůně. Trvanlivost odpovídá hodnotě obsaženého vitamínu E, tedy většinou 9-18 měsíců.
  • Oleje lisované za studena BIO RAW. Zde je plodina pěstována organicky s použitím přírodních hnojiv, obvykle splňuje kritéria Fair trade. Olej je lisován buď ručně na kamenných lisech nebo na lisech přizpůsobených pro lis do 35°C. Obsah účinných složek v oleji  je přes 95%. Tyto oleje používá do svých kosmetických výrobků do 5% firem. Olej má původní barvu a plný buket vůně. Trvanlivost odpovídá hodnotě obsaženého vitamínu E, tedy většinou 9-24 měsíců.

 

Náš přistup ke kvalitě surovin a jejich využití

Naše společnost Dary Země nabízí a zpracovává běžně dostupné typy kosmetických olejů, jako jsou například: meruňkový olej, mandlový olej, avokádový olej, brutnákový olej, pupalkový olej, sezamový olej, olej z vlašských ořechů, lískový olej, jojobový olej atd.

Zároveň pak používáme i tyto vzácné oleje: broskvový olej, arganový olej, rakytníkový olej, šípkový olej, švestkový olej, vanilkový olej, třešňový olej, olej ze semen granátových jablíček, fíkový olej, opunciový olej, malinový olej, okurkový olej a další.

Všechny námi používané či nabízené oleje jsou v kvalitě BIO nebo BIO RAW a splňují tak nejvyšší standard pro výrobu čistě přírodní kosmetiky.

Naše oleje používají jako konzervant rozmarýnový antioxidant, který je dnes již tradičně využívaným konzervantem v oblasti BIO kosmetiky.

 

Používání kosmetických olejů

Kosmetické oleje používáme nejčastěji na oblast obličeje, krku a dekoltu. Před jejich použitím je nutné pokožku nejprve jemně a důkladně vyčistit pleťovým mlékem.

Následuje hydratace a tonizace, kdy pokožku jemně dočistíme a zvýšíme tak její vlhkost prostřednictvím pleťové vody a tonika.

Pak už můžeme jemně nanést vybraný kosmetický olej, který poskytne pokožce potřebnou výživu, umožní jí regeneraci a bude ji chránit před vlivem prostředí. Postup je třeba pravidelně opakovat ráno i večer a jasně viditelné výsledky se dostaví již po dvou týdnech.

 

Kombinace s jedlými oleji

Je všeobecně známo, že stav pokožky je obrazem procesů uvnitř organismu. Proto je důležité zachovávat vnitřní rovnováhu v těle také pomocí vnitřního užívání za studena lisovaných jedlých olejů. Za všechny jmenujme například arganový olej, který je součástí mnoha kosmetických přípravků. A my jej můžeme zařadit i do našeho každodenního jídelníčku.

Jsme přesvědčeni, že právě vzájemná synergie kosmetických olejů společně s užíváním jedlých olejů může člověku pomoci nejvíce. Rádi vám s výběrem poradíme.

V dalším díle si probereme jednotlivé vzácné kosmetické oleje.